POV-Ray : Newsgroups : povray.unix : Xubuntu new install configuration errors Server Time: 18 Jun 2019 04:36:52 GMT
  Xubuntu new install configuration errors (Message 1 to 5 of 5)  
From: Philstix
Subject: Xubuntu new install configuration errors
Date: 16 Jul 2014 23:25:00
Message: <web.53c7093be1a48282776619370@news.povray.org>
I just installed POV-Ray (for the first time) from the Ubuntu repositories via
Synaptic, and I tried to run the example script, but I get errors.

The 'POV-Ray for Unix' manual indicates the scripts would usually be installed
in '/usr/local/share/povray-3.7/scripts' but in Xubuntu they are in
'/usr/share/povray-3.7/scripts/'.

When I try to run 'allscene.sh' I get this output in the terminal:

 ------------------------------------------------------
   the sample scene render script could not determine
   the location where POV-Ray is installed.  Make sure
   POV-Ray 3.7 has been correctly installed on this
   computer.  If you continue the script will try to
   the scenes from the current directory.

 allscene.sh: 83: read: Illegal option -n
 ------------------------------------------------------
 head: error reading .: Is a directory

It seems that POV-Ray is looking for '/usr/local/share/povray-3.7' but the files
have been installed in '/usr/share/povray-3.7/'.

I looked through some of the example scripts and they contain lines like:

 DEFAULT_DIR=/usr/local
 SYSCONFDIR=$DEFAULT_DIR/etc

The directory '/usr/local/etc/' exists but it is empty. The directory
'etc/povray/3.7' exists and contains the files 'povray.conf' and 'povray.ini'.

So it appears that the installation is completely misconfigured. I find it hard
to believe that I'm the first person to encounter this issue but a series of
searches has failed to find any reference to this problem.

Is there some way to fix this?


Post a reply to this message

From: Philstix
Subject: Re: Xubuntu new install configuration errors
Date: 17 Jul 2014 00:10:00
Message: <web.53c714074035d1ce776619370@news.povray.org>
Ok, I think I've figured it out for myself.

It looks like the POV-Ray installation is fine, but the example scripts are
faulty in assuming incorrect values for installation directories. I manually
edited the 'allscene.sh' script to insert the correct paths and it worked.


Post a reply to this message

From: clipka
Subject: Re: Xubuntu new install configuration errors
Date: 17 Jul 2014 00:21:43
Message: <53c71717$1@news.povray.org>
Am 17.07.2014 01:23, schrieb Philstix:
> I just installed POV-Ray (for the first time) from the Ubuntu repositories via
> Synaptic, and I tried to run the example script, but I get errors.
...
> So it appears that the installation is completely misconfigured. I find it hard
> to believe that I'm the first person to encounter this issue but a series of
> searches has failed to find any reference to this problem.
>
> Is there some way to fix this?

I am not a Unix istall expert, but my first advice would be to tell the 
Ubuntu maintainer for the POV-Ray package about the errors. (They might 
ultimately concact us in turn to fix the issue in a joint effort, but 
for now the buck should go to them.)

As a workaround, the following should (hopefully) get you going:

     POVINI='/etc/povray/3.7/povray.ini'
     export POVINI
     ./allscene.sh

Alternatively, creating a directory "~/.povray/3.7/", and copying 
everything from "etc/povray/3.7/" there should give you the same 
results, plus allow you to manipulate povray.conf and povray.ini to suit 
your personal taste & needs (including changing the path to the 
share/povray-3.7 stuff).


Post a reply to this message

From: clipka
Subject: Re: Xubuntu new install configuration errors
Date: 17 Jul 2014 00:29:07
Message: <53c718d3$1@news.povray.org>
Am 17.07.2014 02:08, schrieb Philstix:
> Ok, I think I've figured it out for myself.
>
> It looks like the POV-Ray installation is fine, but the example scripts are
> faulty in assuming incorrect values for installation directories. I manually
> edited the 'allscene.sh' script to insert the correct paths and it worked.

Well, one could also say that the Ubuntu package is faulty in using an 
incorrect installation directory.

So please contact the Ubuntu people nonetheless, as it's their install 
package that is inconsistent. (Might turn out that it's our fault after 
all, but in that case the Ubuntu guys can probably supply us with 
helpful information to fix this.)


Post a reply to this message

From: Philstix
Subject: Re: Xubuntu new install configuration errors
Date: 17 Jul 2014 01:30:01
Message: <web.53c7263a4035d1ce776619370@news.povray.org>
clipka <ano### [at] anonymousorg> wrote:
> Am 17.07.2014 02:08, schrieb Philstix:
> > Ok, I think I've figured it out for myself.
> >
> > It looks like the POV-Ray installation is fine, but the example scripts are
> > faulty in assuming incorrect values for installation directories. I manually
> > edited the 'allscene.sh' script to insert the correct paths and it worked.
>
> Well, one could also say that the Ubuntu package is faulty in using an
> incorrect installation directory.
>
> So please contact the Ubuntu people nonetheless, as it's their install
> package that is inconsistent. (Might turn out that it's our fault after
> all, but in that case the Ubuntu guys can probably supply us with
> helpful information to fix this.)

Ok, I posted a bug report on Launchpad at
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/povray/+bug/1343048


Post a reply to this message

Copyright 2003-2008 Persistence of Vision Raytracer Pty. Ltd.