POV-Ray : Newsgroups : povray.unix : Packaging povray 3.7 stable for Arch Linux : Re: Packaging povray 3.7 stable for Arch Linux Server Time
22 Jul 2024 21:31:49 EDT (-0400)
  Re: Packaging povray 3.7 stable for Arch Linux  
From: abecke12
Date: 20 Oct 2015 12:35:01
Message: <web.56266cb6323e085db5df15800@news.povray.org>
"xyproto" <rod### [at] gmailcom> wrote:
> Hi,
>
>
> I'm the current maintainer of the povray package in Arch Linux. Right now, I'm
> trying to package povray 3.7 stable, but I have encountered several issues.
>
> I'm on 64-bit Arch Linux.
>
> Here is what I've tried:
>
> * Downloading https://github.com/POV-Ray/povray/archive/3.7-stable.zip
>   (md5sum 773192125d7c8326c6b730a3aba44318)
> * unzip 3.7-stable.zip
> * cd povray-3.7-stable
>   (the norm for most other packages is to only call this directory
>   pkgname-pkgver, btw. Example: povray-3.7).
> * cd unix
> * ./prebuild.sh
>   (here is the resulting stdout: http://ix.io/8ZF and stderr: http://ix.io/8ZG)
> * cd ..
> * ./configure COMPILED_BY='Arch Linux' --prefix=/usr --sysconfdir=/etc
>   (here is the resulting stdout: http://ix.io/8ZH and stderr: http://ix.io/8ZI )
>
> This is the section where the configure script stops:
>
> Libraries
> ---------
> checking whether to link with cygwin DLL... no
> checking whether to enable static linking... no
> checking for the pthreads library -lpthreads... no
> checking whether pthreads work without any flags... no
> checking whether pthreads work with -Kthread... no
> checking whether pthreads work with -kthread... no
> checking for the pthreads library -llthread... no
> checking whether pthreads work with -pthread... yes
> checking for joinable pthread attribute... PTHREAD_CREATE_JOINABLE
> checking if more special flags are required for pthreads... no
> checking for boostlib >= 1.37... yes
> checking whether the Boost::Thread library is available... yes
> checking for exit in -lboost_thread... yes
> checking whether the boost thread library is usable... no
>
> These packages are installed:
> boost 1.54.0-4
> boost-libs 1.54.0-4
> boost-build 2.0_m12-5
>
> These library files named something with "boost_thread" are present:
> /usr/lib/libboost_thread.so
> /usr/lib/libboost_thread.so.1.54.0
>
> These boost-related binary files are present:
> /usr/bin/bcp
> /usr/bin/bjam
> /usr/bin/compiler_status
> /usr/bin/inspect
> /usr/bin/library_status
> /usr/bin/process_jam_log
> /usr/bin/quickbook
> /usr/bin/wave
>
> Specifically, there are no boost-related libraries available that has the "-mt"
> suffix.
>
>
> What can I do to get past this hurdle?
>
>
> On an unrelated note, I have also tried forcing configure to continue even
> though the boost library is supposedly unusable, but then other issues appears,
> related to not finding various Makefile.in files when compiling.
>
>
> Thanks in advance.
>
>
> Best regards,


I just had this issue actually - I found the solution at this thread (also
posted below):

http://news.povray.org/povray.unix/thread/%3Cslrnl8rua3.ipl.bisqwit%40bisqwit.iki.fi%3E/?mtop=397883

>*) Preliminary fix:
>In unix/config/ax_boost_thread.m4, I added -lboost_system
>right next to -l$ax_lib, because otherwise configure would
>complain that it cannot link with boost_thread and config.log
>would indicate this linker error message:
>undefined reference to symbol '_ZN5boost6system15system_categoryEv


Post a reply to this message

Copyright 2003-2023 Persistence of Vision Raytracer Pty. Ltd.