POV-Ray : Newsgroups : povray.news-submissions : povray with moray using win7 Server Time: 26 Jun 2019 09:52:09 GMT
  povray with moray using win7 (Message 1 to 10 of 27)  
Goto Latest 10 Messages Next 10 Messages >>>
From: peter puzzelaar
Subject: povray with moray using win7
Date: 7 Apr 2012 17:05:01
Message: <web.4f8072936cf1d59347437ba70@news.povray.org>
Hello, i just recently picked up povray again (first introduction with povray in
1995 or so).
Now i ran into a problem i cannot solve myself and find little help about on the
internet (though it may be there).
The issue is that my moray vs 3.5 finds having a problem with povray 3.6 and
povray 3.7 as well. This is documented on the internet: use moray 3.5 with
povray 3.5 and that combo should work fine... But for me this does not work for
me (using windows 7). On another PC at my home with windows XP the combo moray
3.5 with povray 3.5 works. But on another PC with also povray 3.5 and win7 it
also fails.
Rendering ANY povray file fails (hanging).

Any comment?


Post a reply to this message

From: Stephen
Subject: Re: povray with moray using win7
Date: 7 Apr 2012 17:54:37
Message: <4f807f5d@news.povray.org>
On 07/04/2012 6:00 PM, peter puzzelaar wrote:
> But on another PC with also povray 3.5 and win7 it
> also fails.
> Rendering ANY povray file fails (hanging).

I just checked my copy of Moray on Win 7 64 bit and it renders just 
fine. But I notice that Moray is run in Windows 95 compatibility mode 
with visual themes disabled.
Does Moray start up PovRay 3.5

-- 
Regards
     Stephen


Post a reply to this message

From: peter puzzelaar
Subject: Re: povray with moray using win7
Date: 7 Apr 2012 21:05:01
Message: <web.4f80abbc9ffdc0e547437ba70@news.povray.org>
Stephen <mcavoys_at@aoldotcom> wrote:
> On 07/04/2012 6:00 PM, peter puzzelaar wrote:
> > But on another PC with also povray 3.5 and win7 it
> > also fails.
> > Rendering ANY povray file fails (hanging).
>
> I just checked my copy of Moray on Win 7 64 bit and it renders just
> fine. But I notice that Moray is run in Windows 95 compatibility mode
> with visual themes disabled.
> Does Moray start up PovRay 3.5
>
> --
> Regards
>      Stephen


Response to Stephen...

Moray is able to start up moray 3.7. But then a window shows up telling that
Moray  cannot startup Povray, and that Povray should be starty manually first
and then try again.

When Povray 3.5 is installed, I can startup Povray 3.5. But cannot render ANY
file (from within Povray itself...!), Before rendering commences, a few comment
lines appear in the status line at bottom of screen; but before any output is
generated, povray hangs.

I just gave Moray Administrator Rights (as i read on one of the threads on this
site, that that might help). However that also did not improve.

Hope that this input is of some help

Best regards,

Peter


Post a reply to this message

From: Stephen
Subject: Re: povray with moray using win7
Date: 7 Apr 2012 23:11:34
Message: <4f80c9a6$1@news.povray.org>
On 07/04/2012 10:03 PM, peter puzzelaar wrote:
> Hope that this input is of some help

I have a vague feeling that I have had a similar problem. In Pov3.5 can 
you go into the Tools menu and open Povray.ini and pvengin.ini?

Otherwise, unless someone else can suggest a more direct method.
I would uninstall all versions of PovRay and Moray.
Install Pov 3.5 then install Moray and let Moray do its thing to connect 
to Pov 3.5.
See if that works. If it doesn’t check the compatibility of Moray. If it 
still does not work you might have to clean up the registry.

After you get Moray and PovRay talking and rendering you can re-install 
Pov 3.6 and 3.7 if you want.


-- 
Regards
     Stephen


Post a reply to this message

From: Patrick Elliott
Subject: Re: povray with moray using win7
Date: 8 Apr 2012 03:11:33
Message: <4f8101e5$1@news.povray.org>
On 4/7/2012 4:11 PM, Stephen wrote:
> On 07/04/2012 10:03 PM, peter puzzelaar wrote:
>> Hope that this input is of some help
>
> I have a vague feeling that I have had a similar problem. In Pov3.5 can
> you go into the Tools menu and open Povray.ini and pvengin.ini?
>
> Otherwise, unless someone else can suggest a more direct method.
> I would uninstall all versions of PovRay and Moray.
> Install Pov 3.5 then install Moray and let Moray do its thing to connect
> to Pov 3.5.
> See if that works. If it doesn’t check the compatibility of Moray. If it
> still does not work you might have to clean up the registry.
>
> After you get Moray and PovRay talking and rendering you can re-install
> Pov 3.6 and 3.7 if you want.
>
>
I have always felt that there needs to be a saner link between those 
things. Like, have POVRay listen on localhost for an FTP, then send the 
file to it that way, or something, so your are not trying to save the 
file some place, then tell POVRay where to look, and hoping things don't 
break. Since it would end up where it should in the first place, the 
problem goes away. Same with basic communications between them. The 
method used now is fiddly, impossible to adapt to another application 
(unless you can write the "specialized" communication module for that 
new application), requires a DLL to be plugged in, and breaks, if 
anything changes in either application, which mucks with the 
communications. An actual communication method, documented, and not 
reliant on "one-off" solutions would seem to be more adaptable.

There just has to be a more stable way to do it. imho


Post a reply to this message

From: Thomas de Groot
Subject: Re: povray with moray using win7
Date: 8 Apr 2012 06:56:15
Message: <4f81368f$1@news.povray.org>
On 8-4-2012 1:11, Stephen wrote:
> On 07/04/2012 10:03 PM, peter puzzelaar wrote:
>> Hope that this input is of some help
>
> I have a vague feeling that I have had a similar problem. In Pov3.5 can
> you go into the Tools menu and open Povray.ini and pvengin.ini?
>
> Otherwise, unless someone else can suggest a more direct method.
> I would uninstall all versions of PovRay and Moray.
> Install Pov 3.5 then install Moray and let Moray do its thing to connect
> to Pov 3.5.
> See if that works. If it doesn’t check the compatibility of Moray. If it
> still does not work you might have to clean up the registry.
>
> After you get Moray and PovRay talking and rendering you can re-install
> Pov 3.6 and 3.7 if you want.
>
>

Since my switch to Windows 7 I have not reinstalled Moray or POV-Ray 
3.5, so I may not be of greathelp here. However, I noted down long ago 
something you can do when Moray refuses to render in POV 3.5:

Go to moray.ini and change the line:

Histogram_type=X

into:

Histogram_type=None

Maybe that helps?

Thomas


Post a reply to this message

From: peter puzzelaar
Subject: Re: povray with moray using win7
Date: 8 Apr 2012 09:20:01
Message: <web.4f8157559ffdc0e547437ba70@news.povray.org>
"peter puzzelaar" <pet### [at] hotmailcom> wrote:
> Stephen <mcavoys_at@aoldotcom> wrote:
> > On 07/04/2012 6:00 PM, peter puzzelaar wrote:
> > > But on another PC with also povray 3.5 and win7 it
> > > also fails.
> > > Rendering ANY povray file fails (hanging).
> >
> > I just checked my copy of Moray on Win 7 64 bit and it renders just
> > fine. But I notice that Moray is run in Windows 95 compatibility mode
> > with visual themes disabled.
> > Does Moray start up PovRay 3.5
> >
> > --
> > Regards
> >      Stephen
>
>
> Response to Stephen...
>
> Moray is able to start up Povray 3.7. But then a window shows up telling that
> Moray  cannot startup Povray, that Povray should be starty manually first
> and then try again.
>
> When Povray 3.5 is installed, I can startup Povray 3.5. But cannot render ANY
> file (from within Povray 3.5 itself...!), Before rendering commences, a few comment
> lines appear in the status line at bottom of screen; but before any output is
> generated, Povray 3.5 hangs.
>
> I just gave Moray Administrator Rights (as i read on one of the threads on this
> site, that that might help). However that also did not improve.
>
> Hope that this input is of some help
>
> Best regards,
>
> Peter


Post a reply to this message

From: peter puzzelaar
Subject: Re: povray with moray using win7
Date: 8 Apr 2012 09:20:02
Message: <web.4f8157ff9ffdc0e547437ba70@news.povray.org>
Stephen <mcavoys_at@aoldotcom> wrote:
> On 07/04/2012 6:00 PM, peter puzzelaar wrote:
> > But on another PC with also povray 3.5 and win7 it
> > also fails.
> > Rendering ANY povray file fails (hanging).
>
> I just checked my copy of Moray on Win 7 64 bit and it renders just
> fine. But I notice that Moray is run in Windows 95 compatibility mode
> with visual themes disabled.
> Does Moray start up PovRay 3.5
>
> --
> Regards
>      Stephen


I recall from memory that Moray 3.5 is able to start up Povray 3.5.
But it seems to me that this point is moot, since Povray 3.5 cannot render any
file by itself (under my Win7).


Post a reply to this message

From: Stephen
Subject: Re: povray with moray using win7
Date: 8 Apr 2012 09:29:41
Message: <4f815a85@news.povray.org>
On 08/04/2012 10:18 AM, peter puzzelaar wrote:
> I recall from memory that Moray 3.5 is able to start up Povray 3.5.
> But it seems to me that this point is moot, since Povray 3.5 cannot render any
> file by itself (under my Win7).

Okay one step at a time.
Can you open Povray.ini and pvengin.ini from the tools menu?
When you start Pov 3.5 are they any relevant messages in the message window?

-- 
Regards
     Stephen


Post a reply to this message

From: peter puzzelaar
Subject: Re: povray with moray using win7
Date: 8 Apr 2012 09:30:00
Message: <web.4f8159a29ffdc0e547437ba70@news.povray.org>
Stephen <mcavoys_at@aoldotcom> wrote:
> On 07/04/2012 10:03 PM, peter puzzelaar wrote:
> > Hope that this input is of some help
>
> I have a vague feeling that I have had a similar problem. In Pov3.5 can
> you go into the Tools menu and open Povray.ini and pvengin.ini?
>
> Otherwise, unless someone else can suggest a more direct method.
> I would uninstall all versions of PovRay and Moray.
> Install Pov 3.5 then install Moray and let Moray do its thing to connect
> to Pov 3.5.
> See if that works. If it doesn’t check the compatibility of Moray. If it
> still does not work you might have to clean up the registry.
>
> After you get Moray and PovRay talking and rendering you can re-install
> Pov 3.6 and 3.7 if you want.
>
>
> --
> Regards
>      Stephen


In Povray 3.5 all tools are available, including povray.ini and
pvengine.ini.

As to your advice about reinstalling: i did the very same thing yesterday.
ridding all povray and moray programs, afterwards cleaning the registry, then
doing a reinstall: first povray 3.5. Result was that still Povray 3.5 could not
render any file. (same applies to other PC in my home with win7. On a third PC
with windows XP, Povray 3.5 and Moray 3.5 work nicely together.

Regards, Peter


Post a reply to this message

Goto Latest 10 Messages Next 10 Messages >>>

Copyright 2003-2008 Persistence of Vision Raytracer Pty. Ltd.